Semalam cuaca memang sejuk sekali... perut senantiasa laporrrr.. so buat lah bubur jagung & sago ni. Rasa2 mama pernah buat suatu ketika dahulu... lama dahhhh. Bila ternampak kat dapur Kak Ummi Kuantan..rasa macam sedap kat tekak ni...hehehe Thanks yer kak ummi hawa c&p resepi :D
Bahan:-
3 tongkol jagung manis/jagung madu (dikikis isinya dengan pisau)- mama gunakan 1 tin jagung
2 sudu besar sagu biji putih - dibasuh dan ditoskan 3 - 4 minit sebelum dimasukkan dalam bubur)
1 biji kelapa (perah santannya kuranglebih 500 ml)
1 1/4 cawan gula pasir (*akak tambah 1/2 kepingan gula kabung)
1/2 cawan air
secubit garam
2 helai daun pandan - belah dua & disimpul
Cara Memasak:-
Dalam periuk campurkan 1/2 cawan air dengan jagung, gula dan daun pandan. Masak hingga mendidih dengan api sederhana.- Bila jagung telah lembut masukkan santan dan sedikit garam. Kacau dan biarkan kuah mendidih sebentar.
- Masukkan sagu dan masak sehingga sagu kelihatan jernih.
- Seimbangkan rasa. Tutup api dan siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment