Wednesday, July 7, 2010

Roti Jala



Roti Jala untuk berbuka pose bersama hubby tadi....

Ingredients

Bahan-bahan untuk roti jala:
1) Tepung Gandum (2 cawan)
2) Tepung Beras (1 cawan) - x letak
3) Telur (2 biji)
4) Garam (sedikit)


Bahan-bahan untuk kuah kari:
1) Ayam - dipotong dadu (300 gram)
2) Kentang - dipotong kecil (2 biji)
3) Santan (3 cawan)
4) Serbuk Kari (3 sudu)
5) Serbuk Cili (1 sudu)
6) Bawang Merah - dicincang halus (4 ulas)
7) Bawang Putih - dicincang halus (2 ulas)
8) Halia - dicincang halus (1 cm)
9) Gula (sedikit)
10) Garam (secukup rasa)
Directions

Untuk Roti Jala:
Campurkan tepung beras bersama tepung gandum, garam dan telur. Masukkan air dan gaul sebati. Gunakan acuan roti jala untuk memastikan adunan tidak terlalu pekat atau terlalu cair.
Panaskan kuali dan sapukan sedikit minyak.
Menggunakan acuan, curahkan adunan ke dalam kuali dan bentukkan seperti jala.
Biar seketika hingga masak dan lipatkan.

Untuk Kuah Kari:
Campurkan serbuk cili bersama serbuk kari dan air hingga sebati.
Tumis bawang putih hingga naik bau diikuti dengan bawang merah. Tumis sebentar.
Masukkan halia serta campuran serbuk kari dan cili tadi. Tumis hingga pecah minyak
Masukkan ayam dan kacau sebentar. Masukkan air jika masakan terlalu kering. Tumis hingga ayam masak.
Masukkan santan dan gaul sebati. Biar hingga mendidih.
Masukkan ubi kentang, garam dan gula. Kacau seketika dan biar mendidih hingga masak kentang empuk.
Kacau sekali-sekala supaya kuah tidak berketul dan biar hingga pecah minyak.
Hidangkan Roti Jala bersama Kuah Kari.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...