Wednesday, July 28, 2010

Kerisik Kari Ayam

Salam & Good morning semua!!!
Kalau tarik selimut dengan cuaca yg sejuk & mendung ni kan best!!! hehehe dah cuba jugak tadi lepas Nazli pergi sekolah dah try golek2...tapi bila ingat kain baju dah penuh 1 bakul... arghhhh bangun lah!!

Macam biasa lah lauk semalam yang tak sempat di N3 kan... mesti kena take turn nak guna kan PC... by the time mama nyer turn dah kol brapa??? So pagi2 ni sebelum masak atau settle kan kerja rumah... baik blogging dulu...hehehe

As usual resepi dari rumah Ayu lagi... hehehe jgn marah tau mama asyik selongkar dapur Ayu jer... tapi best tau resepi dari rumah Ayu kena sesuai & kena ngan tekak2 kat rumah ni :D Thanks a zillion sis!!!

 
Kari Kerisik Ayam - Ayu & Kak Fida@MyResipi.com
Ingredients:-1 ekor ayam dipotong ikut suka-(1 whole chicken cut to preference)
2 sb cili kisar-( tbsp chili paste)

1 biji bawang besar *-( large onion)
4 ulas bawang putih*-(garlics)
1/2 jari halia*-( 1/2 thumb size ginger)

4-5 sb rempah kari daging -dicampur sedikit air dan jadikan pes-(tbsp meat curry powder, mixed with a bit of water to form paste)
1 batang serai dititik-(lemon grass bruised)
2 lembar daun kari-( 2 sprigs of curry leaves)- mama x letak
sedikit kayu manis, cengkih, pelaga(penumis)-(a bit of cinammon, cardamon, cloves)
3 biji kentang -dibelah 4-(3 potatoes quartered)
3 biji tomato dibelah 4-(2-3 tomatoes quartered)
2 batang lada hijau dibelah 2-(2 green chillies halved)
1/2 cawan kerisik-(1/2 cup toasted coconut)
1 keping asam gelugur-(1 dried tamarind slice)
garam secukup rasa-(salt to taste)
minyak menumis-(oil for saute)
1/2 biji bawang dihiris-(1/2 large onion sliced)
2 ulas bawang putih dihiris-(2 garlics sliced)
air secukupnya untuk kuah-(water for gravy to estimate)

Method:-

1. kisar bahan2 bertanda * dan campurkan bersama cili kisar.
2. Panaskan minyak dlm periuk dan tumis bwg besar dan bawang putih yang dihiris juga daun kari hingga layu dan masukkan campuran bahan kisar, penumis dan serai dan terus tumis hingga kering lalu masukkan pes rempah kari dan tumis hingga wangi dan terbit minyak
3. Masukkan ayam dan juga kentang. Bubuh garam,asam gelusur, kerisik, kacau rata dan masak hingga mendidih. Tambah air jika perlu dan masak lagi biar mendidih dan kentang empuk.
4. Kecilkan api dan masukkan cili hijau dan tomato. Renihkan lagi 10-15 min. Siap untuk hidangan.-(Blend *ingredients and mix with chili paste. Heat oil and saute sliced onions, garlics and curry leaves till soft. Add in blended ingredients, spices, lemon grass and stir well. Add in curry powder paste and saute till frangrant and oil rises up the surface. Add in chicken and potatoes. Add in slat, tamarind slice, toasted coconut and stir well till bubbling. Add in water if necessary and cook till potatoes are soft. Lower the heat and add in green chillies and tomatoes. Let it simmer for another 10-15 minutes. Ready)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...