Monday, July 26, 2010

Udang Masak Lemak & nenas


Salam & Selamat petang semua :) Welcome Monday!!!

Biasa lah kalau hujung minggu tak dapat nak update blog... busy ngan activity hujung minggu.. kalau takde jemputan, temankan nazli bola atau pun lepak2 kat rumah ngan cik hubby hehehe

Lauk hujung minggu simple jer :) Gulai Lemak Udang dari TryMasak by Syahani yg letak kacang buncis tapi mama gantikan ngan nenas. Lama tak masak begini..lagi2 kena nenas yg masam2 manis.

Ingredients

Bahan:
Udang secukupnya (bersih dan tos)
100g kacang buncis (bersih dan potong ikut citarasa masing-masing)- letak nenas
10 biji cili api (kalau nak pedas boleh tambah)
1 inci kunyit hidup (2-3 tsp kunyit serbuk)
santan (kalau nak pekat guna pati santan, ikut citarasa)
1-2 keping asam keping (2 tsp air limau nipis)
garam



Cara:
1. Tumbuk cili api, kunyit hidup dan sedikit garam sehingga lumat.
2. Masukkan bahan yang ditumbuk tadi ke dalam periuk bersama santan dan masak dalam 5 minit. Kacau selalu supaya tidak bertahi minyak.
3. Masukkan udang, asam keping dan garam secukupnya.
4. Kacau sesekali sehingga mendidih.
5. Masukkan kacang buncis dan biarkan sehingga betul-betul mendidih.
6. Hidangkan.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...